Een mens heeft stilte in het hoofd, lichaam en om zich heen nodig om balans te maken.
Pas dan is er de mogelijkheid om je eigen leven goed in te richten. Figuurlijk en letterlijk.

Hoeveel tijd besteed je aan je eigen gedachten en meningen buiten Social Media. En hoeveel tijd besteed je aan het vluchtig delen en ‘liken’ van berichten van anderen.   Dat zijn ook gedachten en meningen.  

Ik hoor regelmatig de vraag ” ik wil graag iets anders doen, maar ik weet niet hoe”.
Het antwoord op de “hoe” is niet één antwoord. Het begint bij rust in het lichaam en de geest van jouzelf.
Als je die niet kan neerzetten zodat je jezelf daarin kan vertoeven, dan werkt je hoofd als een verzameling van ongeleide projectielen die elk de aandacht opeist.

 

Eén van de manieren om je eigen Heilige ruimte neer te zetten is jezelf los te maken van de impuls om je bezig te houden met zaken buiten jezelf om.  Op het moment kunnen we “social Media” goed als voorbeeld gebruiken. Het gaat niet zozeer om Social Media op zichzelf maar de manier waarop we als mens ons bezig houden met alle prikkels om ons heen.  Het internet, televisie en gaming zijn ook zuigende media.

Niet dat je dat nu moet gaan ontwijken of boycotten… Maar er anders mee leren omgaan zou voor veel mensen een gezonde keuze zijn.

Loskomen van Social Media?
Dat is nog niet zo makkelijk. Er kleven veel voordelen aan vast zo schijnt het. Je staat als je wilt in contact met heel de wereld met enkele klikken en je blijft op de hoogte van allerlei (en veelal onzinnige) zaken die de wereld met je wil delen.

Gedachten die je hebt worden bewust en onbewust gestuurd naar allerlei richtingen. Dat kan heel snel gaan. In een flits wordt je geconfronteerd met een charmante foto en in de andere flits iets emotioneels zwaar beladen. Heen en weer geslingerd, vormen zich allerlei gedachten in je.
Of je het wilt of niet. Dit gaat vanzelf en de empatische mens zal in zichzelf ook nog eens snel de drang voelen om antwoord te geven.
Je bent niet alleen toeschouwer. Je bent actief deelnemer aan het geheel dat  “Social Media” heet. En omdat je meedoet is er voer voor ieder die anticipeert.  Een eindeloze stroom van afleiding over ‘ditjes’ en ‘datjes’. ‘Ochjes’ en ‘achjes’. Like it or not.

Ga eens na bij jezelf;  Hoe vaak heb jij bij het zien van een post dat je heeft getriggerd, een dag gewacht voordat je het gedeeld hebt?
Een dag zodat je er eens goed over hebt nagedacht, in rust. Dat je het hebt laten bezinken? En hoe vaak heb je in een impuls, het gedeeld.

Dit alles is afleiding van wat er in jou zelf afspeelt.  Je vult je met een oneindige gedachtenstroom die er vaak niet toe doet en het komt ook nog eens van buitenaf. Je wordt ermee gevuld. Want het heeft niet werkelijk te maken met wat jij zelf wilt verwezenlijken, het zijn veelal gedachten van anderen waarover je ineens gaat nadenken in korte tijd en vervolgens voel je een impuls om te reageren. Dat is wat empathie, nieuwsgierigheid maar ook ego doet.

Wat wil je doen, waaraan wil je werken voor jezelf, wat wil je neerzetten of creëren voor jezelf in het moment of voor de nabije toekomst.
Dat wordt al snel lastig als je niet de rust kan nemen voor jezelf. En die rust kan pas komen als daar de tijd voor genomen wordt.
De rest is afleiding. Rust vind je niet in die afleiding. Dat is een fabeltje.  Afleiding is jezelf voor de gek houden en je gedachten op een ander spoor brengen. Maar het brengt je niet werkelijk tot rust en evenmin je gedachten.

Echte rust is kunnen zijn in stilte. En die stilte hoeft niet geluidsarm te zijn of in een kamertje dat is geblindeerd. Het gaat om een innerlijke stilte waar jouw intuïtie je ingevingen geeft. Daar waar je fantasie eigen verhalen vormen. En waar je je eigen meningen vrij kunnen gaan zonder allerlei richtingen in te worden gedrukt. Dat wordt mogelijk als je in een ruimte bent, waar jij je lichaam kan ontspannen. Vanuit die ontspanning kan je hoofd ook ontstpannen.

All reclame tijdens t.v. kijken, de streaming op tablets. Het bingewatchen van Netflix, Gaming op telefoon of pc….
Het werkt steving in op onze hersenen en het is verslavend en doordringend. Het is de combinatie van koffie, chocolade, suiker en porno. Ieder kan het ontkennen zoals die dat wil maar het feit is dat het lichaam inmiddels al stevig geconditioneerd is geraakt de afgelopen decennia.

Je kan het bij jezelf uittesten: Geen afleiding via t.v., internet, social media  enzovoorts.  Ga eens drie dagen geheel wat anders doen.
Gebruik je telefoon alleen maar voor bellen. Puur functioneel praktisch alles inzetten. Kijk eens hoe je lichaam reageert. Die automatisme.
De gevoelens die er omhoog kruipen.  Hoe lang kan je geconfronteerd zijn met jezelf…in stilte.

Je Heilige stille ruimte
Essentieel  voor je eigen ontwikkeling, groei, het maken van potentiële veranderingen en inrichten van je leven(sstijl).
Als je elke dag de tijd neemt voor jezelf zonder afleiding (minimaal 1 uur zonder onderbreking!) dan ga je merken wat jij jezelf te vertellen hebt.
Want in die ruimte kom je duidelijker bij je echte eigen wensen, gevoelens, emoties, gedachtenstromen, verzinsels, ingevingen etcetera.

Voor wie hiermee aan de slag wil kan zich aanmelden op een zaterdag-ochtend workshop bij Aardmanneke.

Aanmelden kan via e-mail: contact@aardmanneke.nl